טבעוניים? נמנעים ממוצרי חלב? הנה כמה מתכונים מעולים שאימצתי מסדנת הבישול של אורי שביט מטעם אלפרו
כשהגעתי לתל אביב גרתי עם שותפים ששתו חלב סויה רק לשם ההנאה והטעם. אז גם הכרתי לראשונה את ״אלפרו״. אני זוכרת שאהבתי ממש את הטעם שלו בקפה שלי והתמכרתי במיוחד ל״אלפרו וניל״.
אז, לפני 14 שנים בערך (וואו! איזו זקנה אני) עוד לא דובר על התנזרות ממוצרי חלב מטעמי בריאות ובטח שלא על טבעונות… עם השנים נחשפתי יותר ויותר למתנזרים ממוצרי חלב ולדעות השונות הרווחות סביב הסוגיה הבריאותית והאידאולוגית שכרוכה בזה.
אני מודה שאני מאוד אוהבת מוצרי חלב וגם צורכת מהם המון, אבל לא תתפסו אותי שותה קפה עם חלב למשל… ובכל זאת, כשהוזמנתי לסדנת בישול עם מוצרי ״אלפרו״ החדשים, הסתקרנתי לראות מה באמת אפשר עוד להכין עם המשקאות פרט לשתייתם ככה.

עומר, הקטן שלי, כבר העלה רעיונות כל הדרך ל״מבשלים חוויה בראשון לציון", שם נערכה הסדנה שהעבירה אורי שביט, בעלת הבלוג ״טבעוניות נהנות יותר״. את הסדנה פתחנו בהסבר קצר על החשיבות האקולוגית שבהפחתת אכילה מן החי (זוכרים את Meatless Monday?)

ועכשיו – מתחילים!
התחלנו עם המשקאות. המשקה הראשון היה משקה רום ומנגו (הקטן שתה ללא אלכוהול – לא להיבהל). בתחילה השרתה אורי את קוביות המנגו ברום. בינתיים במיקסר ערבלה מנגו ומשקה שקדים, אותו מזגה על המנגו המושרה. היה טעים ומרווה.



הנה המתכון:
מצרכים ל-2 כוסות:
- 1 מנגו בשל, חתוך לקוביות
- 1/2 כוס משקה אורז "אלפרו" קר.
- 1/4 כוס רום בהיר
- חופן עלי נענע
- חופן קוביות קרח
ההכנה: טוחנים בבלנדר מחצית מקוביות המנגו עם משקה האורז, עד לקבלת נוזל חלק. מניחים בכל כוס קוביות מנגו ויוצקים עליהן את הרום. משהים כ-5 דקות לספיגה. יוצקים על המנגו שבכוס את משקה האורז והמנגו. מוסיפים עלי נענע ומערבבים בעדינות. מוסיפים 2-3 קוביות קרח ומגישים.
המשקה השני היה שילוב של ערק עם משקה שקדים. אני באופן אישי פחות אהבתי.


המשקה האחרון בסדרה היה שייק פירות (גרסה עם בננה ובלי) שכלל מנגו/בננה מלון, תמרים וכו׳ עם משקה שקדים. זה עם הבננה היה ממש מוצלח בעיניי.


ואז הגענו לאוכל…
המנה הראשונה הייתה ממרח שעועית לבנה כמטבל לירקות או ממרח ללחם והיה ממש, אבל ממש טעים בעיניי.


הנה המתכון:
- 2 כוסות שעועית לבנה מבושלת (אפשר גם מקפוא)
- כ-1/2 כוס משקה אורז "אלפרו"
- 2-3 כפות כוס שמן זית
- 1 שן שום כתושה
- מיץ מ-1/2 לימון
- קליפת לימון מגורדת מלימון אחד
- עלים מ-2-3 גבעולי טימין טריים/בצל ירוק קצוץ
- מעט צ'ילי ירוק או אדום, קצוץ
- מלח ים, פלפל שחור גרוס
ההכנה: מניחים את השעועית במעבד מזון. טוחנים ומתחילים למזוג את משקה האורז, ליצירת קרם חלק. מוסיפים את שמן הזית וממשיכים לעבד מעט. מעבירים לקערה. מוסיפים לקרם השעועית את יתר החומרים, מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול. מגישים על לחם או עם ירקות חתוכים, כמטבל.
המנה השנייה והעיקרית, שבה גם אנחנו עבדנו הייתה הכנת פולנטת תירס.

אורית הסבירה לנו איך למצות את המיץ מגרגרי התירס (גם ילדים יכולים – תשאלו את עומר): ראשית קולפים את התירס (ה"שערות" של התירס, אגב, הם סיבים תזונתיים שאפשר לטחון או אפילו להוסיף לסלט).



בעזרת סכין חדה פוצעים את ליבת הגרגירים (ממש באמצע של הגרעין):


ובעזרת החלק הלא משונן של הסכין, מגרדים את המיץ החוצה:




את ליבת התירס הכניסה אורית למחבת יחד עם מעט שמן קוקוס, מעט משקה אורז ומעט שמן זית.


בינתיים נתלו להן בתנור עגבניות שרי עם תימין והכל הוגש יחד.


ומה עם הקינוחים?
הקינוח הראשון היה מעין גלידת בננה עם משקה אגוזי לוז ושוקולד קצוץ שהייתה ממש טעימה לדעתי.


הנה המתכון:
מצרכים ל-3 מנות:
- 3-4 בננות בשלות, פרוסות וקפואות
- 1/4 כוס משקה אגוזי לוז
- 50 גרם שוקולד מריר איכותי
- 1/4 כוס אגוזי לוז קצוצים גס
ההכנה: מניחים את הבננות הקפואות במעבד מזון. מוסיפים את משקה האגוזים והשוקולד ומעבדים עד לקבלת "גלידה" סמיכה וחלקה. מוסיפים את האגוזים הקצוצים, מערבבים בעזרת כף ומגישים מיד.
הקינוח השני היה עוגיות שקדים עם מעדן עוגיות, קמח מלא וכמובן – שקדים.





העוגיות יצאו פריכות וטעימות. אפילו הקטן שלא מוכן לטעום פיצוחים למיניהם הסכים לטעום וזלל 3 עוגיות!! בדרך הביתה הוא כבר ביקש שנכין כאלו בבית.


הנה המתכון:
מצרכים לכ-40 עוגיות:
- 400 גרם (כ-4 כוסות) שקדים פרוסים
- 4 כפות גדושות קמח מלא
- 1 כוס סוכר
- 2 מעדני "אלפרו" בטעם עוגיות
- 2 כפיות תמצית וניל איכותית
ההכנה: מחממים תנור לטמפרטורה של 160 מעלות. בקערה גדולה מערבבים ומקמחים את פרוסות השקדים ב-4 כפות הקמח. מכניסים לבלנדר או למעבד מזון את הסוכר, המעדנים ותמצית הווניל וטוחנים לקבלת מרקם אחיד.
יוצקים את התערובת הרטובה לקערה עם השקדים ומערבבים היטב בעזרת כף, עד שכל השקדים מצופים. מניחים עיגולים שטוחים ומרווחים של התערובת על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
אופים 10-15 דקות עד שהעוגיות פריכות ושחומות. מוציאים מהתנור ומניחים להצטנן לטמפרטורת החדר לפני ההגשה.
היה מעניין. כיף לנסות דברים חדשים והמשקאות (בעיניי במיוחד המשקה אגוזי לוז) פשוט טעימים.
הולכת לשחק איתם קצת במטבח ולראות מה ייצא לי מהם. אולי באמת בסוף (כמו שאומר הסלוגן החדש של החברה) ״צומח פה משהו טוב״.