לא סתם הפכה מצדה למיתוס. מיתוס של גבורה, של אומץ, של חופש. מיתוס שנטבע בה באש ובדם. אבל חוץ מהסיפור ההרואי של מצדה, יש משהו גם במיקום של ההר, בהתנשאותו לגובה על רקע המדבר הפתוח ואל מול ים המלח, בשילוב בין העתיקות מארמונו המפואר של הורדוס לעתיקות מאותם ימי התבצרות של קומץ המורדים. כל אלו ועוד עוטפים את המקום הזה במעין אווירה אחרת שלא דומה לשום מקום. בעיניי לפחות…
הדרך המוכרת ביותר לחוות את קסמו של ההר הזה היא מהצד המזרחי – לטפס על שביל הנחש או לעלות ברכבל, אבל אני רוצה להציע לכם כאן אפשרות אחרת שאולי מוכרת קצת פחות, אבל מלהיבה אפילו יותר – טיול משקיעה ועד זריחה שמתחיל ומסתיים בחניון הלילה של מצדה מערב.
היינו שם בסוף השבוע האחרון והקסם שעטף אותנו מלווה אותי עד לכתיבת שורות אלו, כך שאם לסכם את זה כבר עכשיו: מומלץ בחום!
המסלול
את הטיול מתחילים ומסיימים כאמור בחניון הלילה של מצדה מצד מערב. החניון פתוח החל משעה 16:00 ומציע למבקרים לינת שטח באוהלים פרטיים, במאהל בדואי או ב"חדרי שדה" פשוטים אך ממוזגים.
אבל הלינה היא רק החלק "הטכני". ומה שבאמת הופך את החניון הזה לחוויה הוא המופע האור-קולי שמוקרן בכל יום שלישי וחמישי (כל הפרטים עליו בהמשך) וכמובן – סיור הזריחה המרהיב שבמהלכו עולים בשביל הסוללה וצופים בזריחה מרהיבה מנקודת התצפית במעלה ההר.
שימו לב! אם אתם מעדיפים לעלות להר בשקיעה ולא בזריחה – קחו בחשבון שהאתר נסגר בשעה 18:00 כך שעליכם להגיע לחניון בשעה מוקדמת כדי להספיק לעלות, לטייל למעלה ולרדת לפני החשיכה.
הטיפ שלי: אל תוותרו על טיול הזריחה. גם נעים מאוד ולא חם וגם מרשים במיוחד, בעיקר בגלל שים המלח ממוקם כידוע במזרח (הצד שבו זורחת השמש), כך שאפשר לראות את השמש עולה לה באיטיות וצובעת את השמיים בגוונים של אדום וזהב.
חניון הלילה (מצדה מערב)
לחניון הלילה מגיעים דרך ערד. חשוב לקחת בחשבון שאין דרך אחרת ואזור המלונות של ים המלח נמצא במרחק של כשעה נסיעה לכל כיוון. מה שאומר גם שנקודת "הציביליזציה" האחרונה (תחנת דלק, בית קפה, מסעדות וכו') גם היא בערד, כך שכדאי שתערכו לכך מראש.
החניון עצמו מחולק למעין שני אזורים:
אזור הכניסה – שבו תוכלו ליהנות מכמה נקודות תצפית מהממות לעבר ים המלח, עם הסברים כתובים וקוליים על ההיסטוריה של המקום, כמה שרידים של מרכבות ותותחים, אזור ישיבה שבו יש גם קיוסק קטן (כרגע, בגלל הקורונה מוכרים בו רק ארטיקים ורק באשראי) ואזור האמפיתאטרון שבו מוקרן בערב המופע האור-קולי.
הצוות במקום מקסים. אותנו, ולא רק אותנו, קיבלו בזרועות פתוחות ועשו הכל כדי שיהיה לנו כיף ונעים. אם תגיעו מספיק מוקדם ואתם מתכננים את טיול הזריחה, כדאי לכם לבקש מאחד מאנשי הצוות המלצה על טיול רגלי באזור.
סלמה המקסים המליץ לנו על מסלול מעגלי של כשעתיים שיוצא ממש מהחניון ואיש צוות אחר אפילו אמר לנו שאם היינו מגיעים קצת קודם (אנחנו הגענו קצת מאוחר, בסביבות 17.30), הוא היה בא איתנו ומלווה אותנו בשמחה. הסיבה לחשיבות השעה אגב, היא שבשעות הלילה עשויים להיות נחשים ועקרבים ולכן לא מומלץ לעשות את המסלול בחשכה למרות שהוא פתוח.
אבל אל דאגה… גם לפעלתנים כמונו לא היה משעמם. משהו באווירה הרגועה של המדבר ישרה עליכם שלווה והכי כיף זה פשוט לשבת באחת מנקודות התצפית, ליהנות מהנוף, לצלם מלא ופשוט להיות אחד עם השני.
מופע החיזיון האור-קולי: חוויה בלתי נשכחת! אמיתי!
יש לי וידוי: לפני שהגענו קצת זלזלתי במופע החיזיון האור-קולי. הייתי בחיי בלא מעט מופעים כאלו ולא ממש הבנתי מה יכול להיות כל כך שונה ומיוחד. אבל… וואו! ההגדרה "חיזיון אור-קולי" היא לדעתי מעליבה את מה שזה באמת.
מדובר בהפקה מושקעת במיוחד שמגוללת את הסיפור ההרואי של מצדה בצורה דרמטית ומרהיבה (ממש כמו סרט דרמה משובח), כשגולת הכותרת היא שכל "הסרט" הזה מוקרן על גבי צלע ההר בטכנולוגיה שמשלבת סאונד מדהים, משחקי אורות והקרנה שהיא כמעט תלת ממד.
בהפקה אגב משתתפים שחקנים מהשורה הראשונה ובהם גולן אזולאי ורוי מילר. את הפסקול המרגש כתב שלמה גרוניך ובביצועו משתתפים זמרים מובילים כמו הראל סקעת ולירז צ'רכי. כדי להמחיש עוד יותר את הסיפור, חלק ממנו (החלק של הרומאים) מוקרן על גבי סלע שהוצב למטה, בתוך האמפי, מה שממחיש גם את יחסי המרחק בין הנצורים על ההר לרומאים שהקיפו אותו.
קשה לתאר במילים את החוויה, אבל זה מדהים. אפילו עומר שלי (14) לא הפסיק להתלהב ולהכריז לא פעם לאורך המופע "וואו. איזה מהמם".
טיפ קטן שלי: במהלך המופע תרימו את הראש רגע כלפי השמיים. בגלל שמכבים את כל האורות בחניון הלילה, תוכלו לקבל מראה קסום של שמיכת הכוכבים מלמעלה, בצורה הכי ברורה שאפשר, עד כי לרגעים נדמה שהכוכבים הם חלק מהאורות של המופע.
טיול הזריחה
שביל הסוללה שמתחיל ממש מתוך חניון הלילה ומגיע אל הארמון הצפוני של הורדוס נפתח בשעה 5:00, העלייה בו מורכבת ממדרגות, אורכת כ-20 דקות והזריחה מתחילה בדיוק ב-5:40 (לפחות כשאנחנו היינו), כך שיש לכם מספיק זמן למצוא נקודת תצפית.
והזריחה? וואו! מופע מרהיב של השמש שצובעת הכל בגוונים של זהב.
אחרי שתחזו בזריחה תוכלו להסתובב בין העתיקות ולחוות את הסיפור של המקום גם דרך הרגליים. תוכלו לראות כאן את שלושת המפלסים של הארמון הצפוני ולדמיין את הורדוס יושב לו במרפסת בכל יום בזריחה ו/או בשקיעה; את מחסני המזון ובורות המים הענקיים; את שרידי בית הכנסת; את הפסיפסים שהתגלו; וגם את המקום המדויק שבו פרצו הרומאים את החומה הבצורה.
כשתסיימו להסתובב בין העתיקות, רדו חזרה בשביל הסוללה אל חניון הלילה וסעו לכם לשלום. אני מבטיחה לכם שאת החוויה הזו לא תשכחו הרבה מאוד זמן…