ב-29 ביולי 2024, בעוד ממש קצת, תפתח ברעש גדול אולימפיאדת פריז 2024. ההכנות בעיצומן, המשלחות מתחילות להתגבש, צרפת נערכת לקבל את אלפי הספורטאים והספורטאיות, ואת מאות אלפי התיירים שעתידים לבקר בה, ואני כבר מתחילה להתרגש…
כמו בכל אולימפיאדה, גם לקראת פריז הושקעה מחשבה רבה בבחירה ובעיצוב של הסמלים השונים שילוו את המשחקים האולימפיים והפראלימפיים – הסלוגן, הלוגו (שעליו כבר הרחבתי בעבר), המדליות, הגביעים, הקמעות וכל השאר. כל פרט נבחר בקפידה ולכל דבר יש חשיבות ומסר. כשהפעם הם לא רק מייצגים את הערכים האולימפיים של שוויון, שלום והכללה, אלא גם משקפים את התרבות וההיסטוריה הצרפתית.
>> נחשף הלוגו של אולימפיאדת פריז 2024!
>> אולימפיאדת פריז 2024: אירועים ופעילויות ללא תשלום בפריז ובכל רחבי צרפת
הסלוגן שממחיש את המסר העיקרי
"משחקים פתוחים לרווחה" ("Games Wide Open") – זה הסלוגן שנבחר ללוות גם את המשחקים האולימפיים והפראלימפיים בפריז. הסלוגן מייצג את ההבטחה העיקרית של האולימפיאדה הזאת – להיות זמינה ונגישה לכולם, ללא קשר לרקע או ליכולת הכלכלית, ולהעניק לעולם הזדמנות להתאחד, להיות גאים ביחד ולחוות ביחד. בטח אחרי שהאולימפיאדה הקודמת כזכור (טוקיו 2020) התקיימה בצל מגבלות הקורונה.
היישום של זה בפועל בא לידי ביטוי בשני היבטים עיקריים: (1) חידושים והפתעות בתחרויות עצמן – בהם כמובן ענפי הספורט החדשים שייכנסו לראשונה למשחקים האולימפיים, כמו גלישת גלים וסקטבורד; (2) לאפשר לכולם ליהנות מהתחרויות, ללא קשר למצב הכלכלי – כדי לעשות זאת הוחלט שחלק גדול מהתחרויות ומהאירועים יתקיימו באתרים ציבוריים שפתוחים ללא תשלום לכולם בפריז ובפרברים (טקס הפתיחה למשל יתקיים על נהר הסיין), ושבכל תחרות בתשלום יהיו גם כרטיסים שיימכרו במחיר שווה לכל נפש.
"בואו נפתח את עינינו לאתגרים הנוכחיים. השאיפה הקולקטיבית שלנו היא לקיים את המשחקים האולימפיים והפראלימפיים ולהציג לעולם את הטוב ביותר של צרפת, במיוחד את הנועזות, היצירתיות והרוח החדשנית שלה – מרכיב את הזהות של המדינה שלנו. לספק משחקים יצירתיים ומעוררי השראה שמעזים לחשוב ולפעול מחוץ לקופסה, כדי לאתגר את המודלים הנוכחיים, את האופן שבו אנחנו מסתכלים על הדברים, ואת הפרדיגמות שלנו. לתת לנו את ההזדמנות להתאחד, להיות גאים ביחד, לחוות ביחד". (מתוך ההסבר הרשמי של הוועד האולימפי בצרפת).
הלפיד

כחלק מהמטרה להפוך את האולימפיאדה לאירוע מאחד ומגשר בין כולם, החליטו בוועד המארגן של אולימפיאדת פריז 2024 לעצב לפיד זהה גם למשחקים האולימפיים וגם למשחקים הפאראלימפיים. את הלפיד עיצב המעצב הצרפתי מתייה להאנר מפלדה ממוחזרת, בהשראת שלושה אלמנטים עיקריים: שוויון, מים ורוגע. הסימטריות שלו מסמלת את השוויון, האפקטים התלת-ממדיים שעל פני השטח שלו מתארים את תנועת המים והשתקפות האור מדגישה את השלווה ואת הרוגע.
הסמלים של ענפי הספורט (פיקטוגרמות)


הפיקטוגרמות שנבחרו באות לשקף את הדינמיות והאסתטיקה של המשחקים, תוך שמירה על קווים נקיים וברורים המאפשרים זיהוי מהיר של כל ענף ספורט. זאת לצד מסרים וסימני זיהוי צרפתיים כמובן שבאים לידי ביטוי בשילוב של אלמנטים גרפיים מודרניים עם נגיעות מסורתיות בהשראת אמנות הדקו שהייתה פופולרית בפריז בשנת 1924, השנה האחרונה שבה אירחה העיר את האולימפיאדה.
תראו איזה יופי הקשר בין כל פיקטוגרמה לענף הספורט:
המדליות!
המדליות של אולימפיאדת פריז 2024 נוצרו בשיתוף פעולה עם בית התכשיטים הצרפתי שאומה, והן נחשבות ליצירות תכשיטים אמנותיות בפני עצמן. במרכז המדליה מתנוסס בגאון האייפל, ככל הנראה הסמל המזוהה ביותר עם צרפת. וכדי להמחיש את זה עוד יותר – כל מדליה מכילה חלקיק מתכתי ממגדל אייפל. גם כאן הוחלט לעצב מדליות אחידות למשחקים האולימפיים ולמשחקים הפאראלימפיים, וזה בהחלט מקסים בעיניי.


הקמעות

כקמעות של אולימפיאדת פריז 2024, עוצבו כובעים פריג'יים קטנים שמסמלים חירות ואחווה. הכובעים הפריג'יים, הידועים גם ככובעי חירות, הם סמל לאומי המופיע על חפצים יומיומיים בצרפת כמו מטבעות ובולים, והקמע הפאראלימפי כולל גם רגל פרוטזה, במטרה להעלות את המודעות לאתלטים פאראלימפיים ולאנשים עם מוגבלויות – מה שממשיך את הקו האחיד סבב המסר של המשחקים האולימפיים והפאראלימפיים בפריז.
נכון שיש למה לחכות?