מוזיאון בית המוזיקה שבמרכז וינה הוא מוזיאון אינטראקטיבי ומהנה מאוד, גם למבוגרים וגם לילדים. הוא נותן כבוד למלחינים הגדולים של המוזיקה הקלאסית (איך לא) אבל בעיקר ממחיש בדרכים יצירתיות מאוד את הקסם שבמוזיקה. מומלץ!
מוזיאון בית המוזיקה (House of Music) ממוקם במרכז וינה, ממש כמה מאות מטרים מבית האופרה. המוזיאון מקסים, אינטראקטיבי מאוד, משעשע ומאוד מאוד נהנינו מהביקור בו. הוא מתפרס על פני ארבע קומות (הקומה השנייה הייתה בשיפוצים כשאנחנו היינו), מקורה כך שהוא מתאים גם לביקור בחורף, ופתוח עד השעה 22.00 שזו לכל הדעות שעה מאוחרת ביחס לשאר אתרי התיירות בעיר.
מה יש במוזיאון?
המוזיאון לגמרי מצדיק את שמו כ"בית המוזיקה" וגם כאן יש בולטות חד משמעית למלחינים של המוזיקה הקלאסית כמו בטהובן ומוצרט, אבל המוזיאון עוסק במוזיקה באופן כללי ויש בו חלקים ממש מרגשים אפילו (כמו החלק שמדמה את הירידה בשמיעה של בטהובן).
החוויה מתחילה כבר בכניסה, עם העלייה ב"מדרגות הפסנתר" המנגנות. זה כיף ממש ורק שם התעכבנו דקות ארוכות, בניסיון (נואש יש לציין) להצליח ליצור מוזיקה סבירה לאוזן.
הקומה הראשונה: התזמורת הפילהרמונית של וינה
הקומה הראשונה של המוזיאון מוקדשת לתזמורת הפילהרמונית של וינה ותמצאו בה המון נקודות שממחישות את מלאכת המחשבת הזו.
החלק הכי מהנה בעינינו היה ב"עמדת הניצוח על התזמורת" – עמדה אינטראקטיבית שבה אתם אלו שמנצחים על התזמורת. זה ממש לא קל כמו שזה נשמע ואם לא תצליחו תקבלו נזיפות משעשעות מהנגנים. כיף ומצחיק!
הקומה השלישית: המלחינים הגדולים
הקומה השלישית (בשנייה כאמור לא היינו כי היא הייתה בשיפוצים) מוקדשת למלחינים הגדולים כמו מוצרט, בטהובן, שטראוס, באך ועוד. מסלול ההליכה המובנה יעביר אתכם בין חדרים שונים שכל אחד מהם מתמקד במלחין אחר וכולל מיצגים שונים שמתארים אותו, את חייו וכמובן את יצירותיו.
אל תפספסו את העמדה המשעשעת שבה מוצרט מחכה אתכם (נסו לקרוץ לו) וגם את העמדה שבה תולחן מוזיקה לפי האותיות של השם שלכם. זה מגניב!
אבל העמדה המרגשת ביותר בעיניי בחלק הזה של המוזיאון, היא ללא ספק בכלל העמדה בחדר של בטהובן שממחישה את תהליך ההתחרשות שלו. זה קיר קטן יחסית שעליו תלויות שפורפרות שונות שאותן מצמידים לאוזן ומתוכן מתנגנת אחת מהסימפוניות שלו. אבל… אם תשימו לב עוצמת הסאונד שונה בכל אחת מהשפופרות וזה לא סתם. עוצמת הסאונד בכל שפורפרת ממחישה למעשה את הירידה באחוזי השמיעה של בטהובן לאורך השנים ומאפשרת גם לנו וגם לילדים להרגיש בצורה חדה וברורה את ההבדלים. זה פשוט מרגש וחשוב בעיניי גם באופן כללי.
הקומה הרביעית: הבמה
החללים בקומה הרביעית ממחישים את ההשפעה של מבנה הבמה על הצלילים שאנחנו שומעים, שזה לגמרי מסקרן.
אבל החלק הכי מעניין בה לדעתנו הוא החלק שמוקדש לצלילים הייחודיים השונים שמסביבנו. בחלק אחד של החדר יש קיר ענק ועליו תלויים המון "עמדות האזנה" שממבט ראשון נראות זהות, אך אם תצמידו אליהן את האוזן תגלו עולם שלם של צלילים מבודדים. מדהים להבין עד כמה הדברים שנראים לנו ברורים מאיליהם הם בכלל לא כאלה ועד כמה התמקדות במשהו ספציפי גורמת אח"כ גם לכל השאר להישמע שונה ועמוק יותר.
בחלק השני, האינטראקטיבי יותר, תוכלו ליצור לעצמכם את המוזיקה שלכם. על גבי מסך מחשב תוכלו להאזין למגוון רחב של צלילים מבודדים לפי נושאים: חלל, ערים בעולם, טבע ועוד כשבכל קטגוריה יש המון "תתי צלילים". כך למשל אם תבחרו בערים תמצאו את הצליל של העיר ניו־יורק לצד הצליל של ערים נוספות ברחבי הגלובוס.
אחרי שהאזנתם תוכלו להתאמן על יצירת מוזיקה משלכם שמשלבת בין הצלילים השונים ולבסוף, תוכלו ליצור אחת כזו בעצמכם. אם אהבתם את התוצאה תוכלו לרכוש אותה בעמדה ולקבל אותה על דיסק בסוף הסיור (בתשלום כמובן).
הערה קטנה: הכניסה למוזיאון לא מתאפשרת עם תיקים גדולים. בכניסה יש "עמדת מדידה" ואפשר להיכנס רק עם התיקים שנכנסים בה. אבל אל דאגה! את התיקים שלא נכנסים תוכלו להשאיר בשמירת החפצים בקבלה (ללא תשלום) ולקבל אותם בחזרה בסיום הביקור.
את כל הפרטים, המחירים ושעות הפתיחה – תוכלו למצוא כאן
נ.ב: בדומה לספרייה הלאומית, גם כאן תוכלו להוריד ללא תשלום את האפליקציה של המוזיאון ולהיעזר במדריך הקולי שבה (הנה קישור ישיר להורדה). בנוסף יקבלו הילדים בכניסה חוברת הפעלה (באנגלית).