תרבות המוזיאונים לילדים בישראל הולכת ומתפתחת ואט אט צצים להם מוזיאונים ייעודיים לילדים (אבל לא רק), שעושים חסד עם העם הצעיר, שבבוא היום יהיה דור ההמשך שלנו. השבת ביקרתי עם עומר במוזיאון המדע על שם בלומפילד בירושלים וחזרתי נפעמת. אני חושבת שלא היו מספיקים לנו גם חמישה ימים למצות את כל מה שיש למקום להציע.
כבר בכניסה, טרום קופות, עומד לו כדור בטון שחור וענקי (במשקל 6 טון, גילינו אחר כך) שמסתובב ועליו מים זורמים. הדבר, איך לא, משך אליו כמגנט את הקטנים והצורך למשות אותם משם, הייתה רק הפתיחה למה שמתחולל בפנים.
עם כניסתנו, הומלץ לנו על סדנה חווייתית בשם "פנס חושך". הסדנה מתקיימת בחדר חשוך ומטרתה ללמד את הקטנים על מקורות האור, משחקים באור והשימושים בו. את הסדנה העבירה מדריכה מקסימה שענתה לשאלות של הקטנים, הסבירה להם בדיוק מה קורה ונתנה להם ללמוד תוך התנסות וסבלנות אין קץ.
למדנו למשל (גם הקטן וגם אני), שהאור מסתיים היכן שגוף אטום כלשהו, שיש חומרים מסוימים הקולטים את אנרגיית האור ויכולים להאיר גם בלעדיה כדוגמת הכוכבים הקטנים שניתן לתלות על התקרה, שזווית המבט משנה את מה שרואים ושניתן לכוון את האור בעזרת מראה למשל.
בתום הסדנה, הודלקו האורות ונחשפה בפנינו באותו חדר ממש תערוכה שלמה שסובבת סביב הנושא – בה הילדים ראו את צבעי היסוד והמשחק בהם, למדו על קרני רנטגן, גילו כי בעזרת שקופיות כחולות ואדומות ניתן 'להעלים' ציורים ואפילו גילו עדשה שבאמצעותה ניתן לראות את התמונה הפוכה ומעוותת.
מהסדנה התלווינו למדריכה מקסימה בשם אדווה שלקחה אותנו לסיור מרתק בעולם שכולו מדע, ברחבי המוזיאון. התחלנו מהנבל ללא מיתרים, שם הוקנו לילדים מושגים כמו חיישנים, תנועה וקול.
עברנו דרך ה'טיסה' שם למדו הקטנים על כוח המשיכה ועל ההתנגדות לו וגילו כי מטבע או גולה יכולה ליפול במהירות או ליפול תוך כדי תנועה סיבובית בצורה איטית במיוחד. כמות המטבעות והגולות שנזרקה שם… עלינו במעלית, גם שם, לא פספסנו את המסר של הרמת משאות כבדים, מנוף ופעולת הגלגלים. המעליות השקופות לחלוטין, ממחישות היטב את פעולתן לעיני הקטנים ההמומים.
עלינו ל'לונה פארק'. כשמו כן הוא – עולם שלם של מתקני לונה פארק, אבל בצורה מדעית.. על הקרוסלה עומדים הילדים ורואים את עצמם מצולמים, תוך כדי תנועה. בהוקי אוויר, הם משחקים במכוניות מתנגשות ומבינים כי האוויר הוא שעוזר למכוניות הקלקר להיות קלות כל כך ולנוע במהירות וברכת ההרים הם משחררים מכונית מקצה הצוק ורואים איך היא מסיימת לבד את מסלול הסלאלום, בעזרת כוח התנופה בלבד.
משם עברנו לתערוכה החדשה המוצגת במוזיאון בימים אלו – "חדשנות ישראלית בע"מ" (לא רק חדשנות בערבון מוגבל, אלא גם חדשנות בעם ישראל). בתערוכה מוצגים המצאות ישראליות, הממוינות לפי צורת החשיבה שהביאה אליהם: חקר, מקריות, ניסוי, חשיבה מחוץ לקופסה ועוד.
בין המיצגים המרהיבים ניתן לראות את המנגנון של הפלדלת, וגם לשמוע איך הוא בכלל התחיל. דיסק-און-קי, עגבניות שרי ועוד ועוד.. בסיום הסיור, נערכת סדנה לחשיבה יצירתית, בה מקבל כל ילד (בהצגת כרטיס הכניסה) כפפה לבחירתו: כפפת צבעים, כפפת הפתעה או כפפת מעגל חשמלי. אנחנו בחרנו בכפפת הצבעים- כפפה לבנה, עליה מציירים בצבעים מיוחדים, שנראים לבנים ובחוץ, בשמש, מתגלים הצבעים עצמם – כחול, צהוב ואדום.
משם המשכנו ל'דרך המים' – תערוכה בה רואים ומתנסים הקטנים בדרכים הקדומות לשאיבת מים, טיהור מים ועוד.
בדיוק בשעה 13:00 ירדנו להצגה מקסימה בשם 'אי הדמיון' – הצגה על שלושה ילדים שמטיילים במוזיאון ונסחפים לעולם דמיוני שלם בעזרת צעיף, תיבה, מטריה וכמה שקיות זבל גדולות. מדהים כמה שדמיון יכול להראות אמיתי…
בשלב כלשהו, אפילו הקטנים כבר לא הבחינו בפריט המקורי. ההצגה משעשעת, קולחת, מצחיקה ומסקרנת. הילדים לא נשמו מרוב התפעמות והקטן המשיך וממשיך לדבר עליה תוך כדי כתיבת שורות אלו.
לאחר ההצגה יצאנו ל'בא בחשבון' – תערוכה ובה משחקי מתמטיקה, שאתגרו גם את המבוגרים. הקשה ביותר לניתוק עבור הקטנים, היה פזל אנשים מאתגר במיוחד. ולמעלה, הסתובבנו ב'אשליות, מבלבלים את המוח' וגילינו דברים מדהימים על הצורה בה פועל המוח האנושי, ניסינו לבלבל אותו וגילינו כמה קל זה.
והיריעה קצרה באמת מלהכיל אפילו קמצוץ מכל הדברים המהממים שיש שם. ואולי יותר מכל – הגישה! כל העובדים, מהמאבטח בשער ועד אחרון המדריכים, ידידותיים וחייכנים לילדים סקרניים ומתלהבים במיוחד. בכל המיצגים ניתן ואף מומלץ לגעת (שאפילו הקטן לא הבין בהתחלה מה קרה פתאום) ובסופו של יום, הילדים יוצאים עם הרבה יותר מעוד יום כיף חוויתי. הם יוצאים מלאי ידע, שאלות ותהיות. הם מיישמים את מה שראו לחיי היומיום (במעלית הביתה קיבלתי הרצאה שלמה מהקטן על איך היא עובדת) ועם המון רצון לראות ולחקור עוד.
יש עוד המון דברים שלא הספקנו לראות: 'מדע זה כל הסיפור'- מדע דרך סיפורי ילדים, 'מנוף לגילוי'- תערוכה מיוחדת לגיל הרך, 'לאור החשמל' – תערוכה בשיתוף חברת החשמל, על הולכות, מעגלים חשמליים ועוד, 'למה בניינים לא נופלים' – על עקרונות הבנייה ומבנים בהקשר תרבותי ועוד ועוד.
ההמלצה היחידה שהייתי ממליצה למקום ולהורים שהולכים היא לדאוג לאוכל מהבית. במקום אמנם קפיטריה, אבל אנחנו לא מצאנו שם משהו לאכול ולקראת הסוף, הילדים כבר היו רעבים ממש.
אני בטוחה שאחזור לשם, בקרוב מאוד, לסיבוב נוסף אחד לפחות, ואני ממליצה לכם בחום לעשות את אותו הדבר בדיוק…