הטיפול בהלומי הקרב ובנפגעי הפוסט טראומה בישראל (אם אפשר להגדיר את זה בכלל טיפול) הוא, איך לומר… לוקה בחסר. וזה עצוב וכואב ומכעיס, כי בסופו של דבר מדובר בילדים של כולנו שיוצאים מהקן בגיל 18 היישר אל תוך התופת הביטחונית שמאפיינת כל כך את מדינת ישראל. וכן, בקו החזית אין שקט, גם אם על פניו שקט בעורף.
יש המון סיבות פסיכולוגיות, תרבותיות והיסטוריות להזנחה המתמשכת באותם הלומי קרב – החל ממיתוס "הגיבורים" ועד הבושה והבירוקרטיה. אבל לא על זה אני רוצה לדבר כאן, אלא על כך שלמרבה השמחה, בשנים האחרונות עולה המודעות לנושא – קודם כל מהשטח, מאותם הלומים והלומות קרב שכבר מבינים שהם סובלים מפוסט טראומה ובעיקר מבינים שזו לא אשמתם ושזו לא בושה לבקש עזרה. ממליצה לכם בחום לקרוא את הספר המטלטל "גם אני הייתי שם" של יהונתן הרבלין!
ועד שהממשלה תעשה משהו, יש לא מעט עמותות ויוזמות מרגשות ומקסימות שפועלות ללא לאות כדי להעלות את המודעות לעניין מצד אחד ולגייס כספים כדי לעזור לאותם הלומי קרב מצד שני. אחד מהפרויקטים המרגשים האלה היא התערוכה "ציפור הנפש" שיזמה הפרסומאית יערית שושן-סבג יחד עם עמותת שותפות מגן ישראלית.
"ציפור הנפש": תערוכת אונליין בהשתתפות אח"מים, סלבס והצלמים המוכשרים בישראל
תערוכת הצילומים 'ציפור הנפש' שמוצגת בימים אלו באתר עמותת 'שותפות מגן ישראלית', היא תערוכה שבה מוצגים 30 צילומים של סלבריטאים ואח"מים ישראלים מובילים, שכל אחד מהם מצולם עם נפגע/ת פוסט טראומה או עם הלום/ת קרב (כולם אגב, כולל הצלמים עשו זאת בהתנדבות מלאה).
בין המשתתפים: נשיא המדינה ראובן ריבלין, שר החוץ גבי אשכנזי, חבר הכנסת נפתלי בנט, השחקנית רונה לי שמעון, לוסי האריש, אברי גלעד, הזמר איתי לוי, רוית אסף, נטע גרטי, צחי הלוי, מורן אטיאס, זיו שילון, חה"כ עופר שלח ועוד.
הסיפורים מאחורי הפרצופים
הסיפור של כל אחד מהמצולמים מפורט באתר העמותה, והתמונות עצמן? וואו! מדהים בעיניי עד כמה אפשר להמחיש בפריים אחד את סערת הנפש "השקופה" שמתחוללת 'מאחורי המסך' החיצוני, ממש כמו בחיים. הנה דוגמה לכמה מהצילומים (ומהסיפורים):
דין מירושניקוב ועומר מידן (צילום: איתן ברנט)
עומר מידן שירת במהלך מבצע ״צוק איתן״ כמ״מ פלוגה ב׳ בגדוד 13 של חטיבת גולני, וזה מה שהוא כותב: ״יש את אותה חוויה בה אתה משיל חלקים מהזהות האישית שלך ומחובר כיחידה אחת לחברים שאיתך, אתם איברים שונים של גוף אחד שמתנועע במרחב – זו חוויה שאי אפשר לתאר במילים. אף אחד לא היה שם לבד, אתה אף פעם לא לבד.״.
איתי לוי וירון אדל (צילום: שי פרנקו)
ירון אדל שירת כמ"פ בגדוד 931 של חטיבת הנח"ל במלחמת לבנון השנייה ובאינתיפאדה השנייה: "…קליעים ורימונים מפרקים את חלונות, פוצעים את הקירות מנסה לראות על מי לירות, הבני זונות, מדלגים יורים חיצים מחודדים טבולים ברעל עם טיימר שמופעל אחרי שנים… שנים אחרי השחרור הקרבות המשיכו לשלוט בחיי… רציתי למצוא דרכים לתת לזיכרונות לצאת, כדי שלא יישארו רק בתוך הראש שלי.".
נשיא המדינה ראובן ריבלין וליאור ניר (שגם צילם את התמונה)
ליאור ניר שירת בשטחים כחובש קרבי בנח"ל ובמילואים בלבנון: "ראיתי יותר גופות ממספר השנים שעברו… נפצעתי מספר פעמים בשירות הצבאי שלי… בלבנון נפגעתי קשה מאד בראשי, בגופי, בנפשי. מאז ועד היום אני בשיקום פיזיולוגי, נפשי ולבבי… אני לא אוותר על החיים האלה לעולם. אני לא אתן לעבר שלי לנצח את העתיד שלי. זו מלחמה יומיומית. ואני אנצח.".
רונה לי שמעון ושיר פלד (צילום: שי יחזקאל)
שיר פלד שירתה ביחידת המסתערבים של משמר הגבול והייתה המסתערבת הראשונה בצה"ל: "בערב שגרתי אחד לפני שנתיים הדלקתי טלוויזיה וחיפשתי משהו מעניין לצפות בו, אבל למה שקרה באותו ערב לא הייתי מוכנה. מהמסך השתקפה דמות שהיא בעצם אני לפני 15 שנה. מאותו רגע כבר לא הייתי בסלון בבית, הכל התבלבל לי, הייתי בכפר בין הסמטאות, בחדר התארגנות, ברכב בדרך פעילות. הייתי המסתערבת הראשונה בצה"ל, אחת מתוך שלוש. פעלתי תחת מסווה בדמויות שונות והייתי בסיטואציות אקסטרימיות כשסכנת חיים מרחפת מעל הראש שלי כל הזמן. כש'נורית' מ'פאודה' השתקפה מהמסך כל מה שהסתרתי במשך שנים צף בעוצמה.".
יש עוד המון צילומים וסיפורים שחשוב לא לשכוח! הצילומים אגב נמכרים דרך אתר העמותה בעלות-תרומה של 4,000 שקלים לתמונה. שכל הכסף מיועד כמובן כדי לסייע להלומי הקרב הן בטיפולים והן לקידום שינוי חוקתי.