כחלק מהטיול שלנו ברומא באוגוסט שעבר ביקרנו, איך לא, גם בוותיקן – המדינה הקטנה ביותר בעולם שנמצאת ממש בלב רומא והיא ללא ספק אחד מאתרי התיירות שחובה לבקר בהם לפחות פעם אחת בחיים. מה שכן, מכיוון שמדובר באחד האתרים המבוקשים ביותר ברומא, זהו גם אחד האתרים העמוסים שהכי כדאי להיערך אליו מראש והכי חשוב לרכוש עבורם כרטיסים מראש.
מה יש לראות ולעשות במתחם הוותיקן?
קודם כל להיות שם ולראות את המדינה הקטנטנה הזו במו עיניכם. חוץ מזה ופרט למגורי האפיפיור וכל מה שקשור לזה, מתחם הוותיקן כולל בתוכו אתרים רבים שהעיקריים והחשובים שבהם, לפחות בעיניי, הם מוזיאון הוותיקן (Vatican Museum), הקפלה הסיסטינית (Sistine Chapel) ובזיליקת פטרוס הקדוש (St. Peter's Basilica).
מוזיאון הוותיקן
מדובר במתחם שמורכב מכמה גלריות שבהן מוצגים בהם כ-20,000 יצירות אמנות, ארכיאולוגיה ואתנו-אנתרופולוגיה של גדולי האמנים. המוזיאון הראשון הוקם במאה ה-16 על ידי האפיפיור יוליוס השני, התרחב לאורך השנים על ידי האפיפיורים שבאו אחריו והאוסף בו הוא כיום אחד החשובים ביותר בעולם.
בין הגלריות המרכזיות והמעניינות ביותר אפשר למצוא למשל את "חדרי רפאל" – גלריה בת ארבעה חדרים המעוטרים בציורי קיר של אמן הרנסנס רפאל; את אוסף האמנות המודרנית והעכשווית – ששוכן ברובו בדירות בורג'יה (Borgia Apartments) ומכיל יצירות של ואן גוך, בייקון, גוגן, שאגאל, קנדינסקי, קארה, דה צ'יריקו, דאלי, ואנרי מאטיס; את גלריית המפות שבה יש אוסף של מפות טופוגרפיות של איטליה; ועוד.
2 המלצות לביקור במוזיאון הוותיקן:
- ממש בכניסה תראו מולכם את המדרגות הספירליות המהממות – עלו אותן ברגל ושימו לב לכל יצירות האמנות שנמצאות בצדדים שלהן. זה פשוט מקסים.
- צאו לחצר – אמנם יש בה בעיקר בתי קפה תיירותיים אבל באמצע החצר יש את כדור הארץ הענק המוזהב שמסתובב על צירו. כל מילה נוספת מיותרת. כדאי ממש לצאת החוצה, גם אם רק בשביל לראות אותו.
הקפלה הסיסטינית
אחת מהגלריות המפורסמות ביותר במתחם, שמוגדרת אתר מורשת עולמית של אונסק"ו ואחד משבעת פלאי תבל, ושאותה ממש ממש לא כדאי לכם לפספס, היא הקפלה הסיסטינית. כאן נמצא האוצר האמנותי והתרבותי הגדול ביותר של הוותיקן שכולל בין היתר יצירות של סנדרו בוטיצ׳לי, פייטרו פרוג׳ינו, דומיניקו גירלנדאיו, פינטוריצ׳יו וקוזימו רוסלי.
אבל עם כל הכבוד ליצירות החשובות האלו (ויש כבוד), החלק החשוב ביותר כאן היא תקרת הקפלה שעליה צייר מיכלאנג'לו לבקשת האפיפיור יוליוס השני בשנת 1512, ושלגמרי בצדק הפכה לאחת מיצירות האומנות האייקוניות והמפורסמות ביותר בהיסטוריה. הציור מכסה את כל שטח התקרה ובא להמחיש את "החיים של בני האדם לפני הגעתו של ישו המשיח". אם תביטו היטב תשימו לב שהוא מורכב מ-300 דמויות וממספר "סצנות" שמחוברות זו לזו, בהן סצנות מהתנ"ך כמו בריאת העולם וסיפור נוח לצד סצנות מתקופות מאוחרות יותר כמו יום הדין האחרון.
שימו לב!
הכניסה לקפלה הסיסטינית לא כלולה בכרטיס הכניסה הראשי, אלא דורשת כרטיס נפרד (יש בכניסה שומר שמבקש את הכרטיס הייעודי). ההמלצה שלי היא לרכוש מראש את הכרטיס המשולב שכולל גם את המוזיאונים וגם את הקפלה – זה הכי נוח וגם יוצא לרוב זול יותר.
בזיליקת פטרוס הקדוש
אתר נוסף בוותיקן שנמצא בראש רשימת מוקדי התיירות הדתיים והתרבותיים בעולם, ושלגמרי ששווה לבקר בו הוא "בזיליקת פטרוס הקדוש" – מקום הקבורה המסורתי של פטרוס הקדוש, השליח הראשון של ישו והאפיפיור הראשון של רומא – שממוקמת במתחם המרכזי של הוותיקן, משהו כמו רבע שעה הליכה מהמוזיאון.
הבזיליקה המקורית שנבנתה על ידי הקיסר קונסטנטינוס הראשון במאה ה-4 וחודשה על ידי האפיפיור יוליוס השני בין השנים 1626-1506, נחשבת עד היום היא לכנסייה הגדולה ביותר בעולם (מבחינת שטח הפנים), לאחת מהכנסיות הקדושות ביותר בנצרות ולאחת מיצירות האדריכלות המפורסמות ביותר של הרנסנאס האיטלקי. היא אכן יפיפייה מבחינה אדריכלית ואמנותית, אבל חשוב לדעת שביומיום נערכים בה לא מעט תפילות וטקסים דתיים והכניסה אליה דורשת כרטיס נפרד, ככה שחשוב לוודא קודם שאתם אכן בעניין.
המלצה רותחת:
אל תפספסו את "אפקט ההפתעה של העמודים האליפטיים של ברניני"
מדובר באשליה אופטית מרהיבה שתוכננה על ידי לורנצו ברניני הגאון, וגורמת לכך שמי שעומד במרכז הכיכר ומביט לעבר שורת העמודים, רואה רק עמוד אחד מתוך ארבעת העמודים, מה שמעניק שיוצרת תחושה שהכיכר הרבה יותר גדולה. וזה לא הכל, אם אתם עומדים במקום הנכון תשימו לב שעם כל צעד נדמה שהעמוד זז ונפתח עד שרואים את הכיכר כולה. זה מדהים. ממש.
חשוב! כדי לא לפספס את הוואו הראשוני (וזה וואו!) צריך להיכנס אל הכיכר מאחת הכניסות הצדדיות ולא מהכניסה הראשית (האפקט הזה הולך לאיבוד אם מגיעים מרחוב Via della Conciliazione)
2 המלצות נוספות לביקור בבזיליקת פטרוס הקדוש:
- בתוך הבזיליקה אל תפספסו את פסל הברונזה של פטרוס הקדוש, את החופה המונומנטלית עם עמודי המזבח המעוותים של ברניני, את פסל Pietà של מיכלאנג'לו, את הקבר של אלכסנדר השביעי ואת כיסא הברונזה המוזהב של פטרוס הקדוש.
- אל תוותרו על התצפית מהמרפסת שנמצאת בראש הכיפה המלכותית של מיכאלאנג'לו – בין הכיפה החיצונית לפנימית יש 330 מדרגות שמובילות אל מרפסת שממנה נשקף נוף מהמם של הכיכר ושל כל רומא. אפשר כמובן להגיע למעלה גם במעלית, אבל אם בחרתם לעלות במדרגות תזכו ליהנות גם מנקודה באמצע הדרך, בערך בגובה 53 מטר, שממנה אפשר לראות מקרוב את הפסיפס שעל הכיפה.
שעות פתיחה, כרטיסים ודגשים חשובים
כל אחד מהמקומות שהזכרתי פתוח לרוב בכל ימות השבוע, בשעות קצת שונות. בחלקם, בעיקר בבזיליקה, יש ימים ספציפיים שבהם מתקיימים טקסים או תפילות ו/או שהכניסה בהם ללא תשלום. לכן, חשוב להתייחס למידע שכאן כאל הבסיס ולבדוק נקודתית מה קורה ביום שבו אתם מתכננים להגיע.
שעות פתיחה
מתחם המוזיאונים והקפלה הסיסטינית פתוחים בד"כ בימים שני עד חמישי בין השעות 19:00-8:00, בימים שישי ושבת בין השעות 20:00-8:00, ובכל יום ראשון האחרון של החודש בין השעות 14:00-9:00 (כניסה אחרונה – שעתיים לפני הסגירה).
> פה תוכלו לראות את טבלת הימים המלאה.
בזיליקת פטרוס הקדוש פתוחה בכל יום בין השעות 19:00-7:00. במהלך היום מתקיימות בה לא מעט תפילות וטקסים, כך שכדאי לוודא ששעת הביקור שלכם מתאימה למה שאתם רוצים.
> פה תמצאו את הפירוט המלא של שעות התפילה.
כרטיסים
מחירי הכרטיסים משתנים בהתאם לסוג הכרטיס ולמה שהוא כולל, כשבנוסף לכרטיס הכניסה עצמו תוכלו לשכור מדריך אודיו עצמאי או להצטרף לאחד מהסיורים המודרכים הרבים שמוצעים.
חשוב לדעת!
- הכניסה לקפלה אינה כלולה בכרטיס הכניסה למוזיאון, ככה שאם אתם רוצים לראות אותה (וכדאי לכם) שימו לב שאתם רוכשים כרטיס נפרד או כרטיס משולב.
- אין אפשרות להיכנס ספונטנית – הכניסה מתאפשרת אך רק למי שרכש מראש את הכרטיסים, ואך ורק ביום ובשעה הספציפיים שבחרתם בעת הרכישה.
- בכל יום ראשון האחרון של החודש הכניסה היא חינם בהרשמה מראש באתר.
- אם החלטתם להיכנס לבזיליקה, זכרו שמדובר במקום קדוש ותתלבשו בהתאם.
לפני סיום – כמה טיפים מניסיון אישי:
- הכניסה האחרונה היא אמנם שעתיים לפני הסגירה, אבל שעתיים לא יספיקו לכם לראות כלום. כדי לשוטט בנחת ולראות כמה שיותר, ההמלצה שלי היא להזמין לשעה מוקדם ככל שתמצאו. הכרטיס שלנו היה לשעה 14:00 והרגשנו שלא הספקנו לראות אפילו חצי.
- שקלו לרכוש כרטיסים "עוקפי תור" שכוללים כניסה גם למוזיאונים וגם לקפלה, אני רכשתי כאלו ואני ממליצה גם לכם לעשות את זה, אחרת תאלצו להמתין שעות בתור הארוך שמשתרך עד למורד הרחוב.
- בואו עם נעליים נוחות – תודו לי אח"כ.
- לפני שאתם רוכשים את הכרטיסים – עשו סיבוב קצר בין אתרי הכרטיסים הייעודיים השונים כמו GetYourGudie או Tiqets. זה גם יפתח בפניכם עוד אפשרויות של תאריכים ושעות, גם יאפשר לכם לנצל הנחות ומבצעים נקודתיים וגם יפרוס בפניכם סוגים שונים של כרטיסים ו"חבילות", כך שתוכלו לבחור את מה שהכי נוח מתאים ומשתלם עבורכם.