"ממתק או תעלול", מסיבות באווירה מפחידה, תחפושות מלחיצות ופנסי הדלעות המפוסלות, הם אמנם הדרך הנפוצה והמוכרת יותר לחגוג את ליל כל הקדושים (Halloween), אבל אלו הן רק המסורות שיובאו מארה"ב ולא המקרה בחלקים אחרים של העולם. כך למשל, המקסיקנים חוגגים את יום המתים עם תלבושות ססגוניות והעלאת מנחות לאבותיהם, האוסטרים חוגגים את ה-"Seleenwoche" (שבוע "כל הנשמות"), לתושבי האיטי יש את פסטיבל האבות הקדמונים, הרומנים חוגגים את יום סנט אנדרוס, ובאירלנד חוגגים את ה-Samhain ב-31 באוקטובר עם מסיבות ומדורות ברוח המסורות העתיקות של ליל כל הקדושים.
גם באירופה יש כמה מסורות פחות מוכרות. הגרמנים מחביאים סכינים כדי שרוחות הרפאים לא יפגעו בעצמן, האיטלקים אוכלים עוגיות סוכר בצורת פולים כדי להתחבר לארץ המתים, ובאוסטריה אנשים מגישים מנחות קטנות לנשמות אהוביהם שנפטרו.
כך או כך, לכל המסורות המפחידות האלו של ליל כל הקדושים יש דבר אחד במשותף: הם מודעים ומודים על הזמן הקצר שבו השער שמפריד בינינו לבין החיים שלאחר המוות, לא סגור חזק כל כך. לכבוד ההאלווין שמצוין ממש מחר (31.10) ריכזתי לכם 6 מסורות מפחידות שנחגגות במדינות שונות. מוזמנים להכיר, לתכנן טיול האלווין ייעודי או לשלב את האירועים והאטרקציות בטיול שלכם. אם אתם מסוגלים להתמודד עם האימה כמובן (כי אני לא…).
1. יום המתים השנתי (Día de los Muertos) במקסיקו
ה-Día de los Muertos השנתי של מקסיקו (יום המתים) הוא חגיגה אייקונית של החיים שלאחר המוות. האירוע השנתי הזה מפורסם בעיקר בזכות איפורי הפנים הסופר מושקעים והתלבושות הססגוניות שנלבשות כמחווה של כבוד לאבות הקדמונים שנפטרו. מנחות של מזון, משקאות, פרחים ומזכרות אישיות אחרות מוענקות למתים כדי לכבד את חייהם. בקרו בכל בית קברות במקסיקו סיטי במהלך אוקטובר/נובמבר ותראו את המצבות המעוטרות במנחות שונות. זה יהיה ערב שכנראה לא תשכחו.
2. קרנבל ליל כל הקדושים באירלנד
האגדה מספרת שההאלווין, ליל כל הקדושים נחגג לראשונה באירלנד לפני יותר מ-2,000 שנה והוא מקושר לפסטיבל סמהיין (Samhain) – וזה לא פלא, בהתחשב בגבעות סחופות הרוח והאווירה המפחידה של האי.
אירלנד עשירה בחגיגות מפחידות כולל קרנבל ליל כל הקדושים הגדול באירופה שמתקיים מדי שנה ב-Derry. שם תוכלו להצטרף למצעד המפואר שכולל מגוון חוויות אינטראקטיביות בבית רדוף רוחות. הצטמררו עד לשד עצמותיכם עם משקפיים מפחידים הכוללים שלדים, ערפדים, גולים ומכשפות. אם לא נמאס לכם, תמשיכו לדבלין במהלך עונת ליל כל הקדושים, לעוד רוחות רפאים, פושעים ופאנטומים.
גלו חוויות מפחידות באירלנד
3. פסטיבל הרוחות של סין
פסטיבל "הרוחות" או "הרוחות הרעבות" (Zhongyuan) נחגג ברחבי סין ביום ה-15 של חודש הירח השביעי, שזה מתישהו בין יולי לספטמבר בלוח השנה המערבי שלנו). ע"פ האמונה, בתאריך הזה נפתחים שערי הגיהינום ומאפשרים לשדים ולרוחות רפאים לבקר ב"ממלכה האנושית", כדי ליהנות מאוכל, בידור ושובבות!
כדי להקל על סבלן של הרוחות הללו, מנחות נשרפות בצדי הדרך. מתהלוכות ומשתה ועד ליצירות בעבודת יד, הפסטיבל הזה מקבל את פני המתים עם הרבה כיף לחיים. החלק האייקוני והיפה ביותר של הפסטיבל הזה אגב, הם הפנסים המשתחררים לנהרות ולאגמים.
4. ליל כל הקדושים הכה-אמריקאי
באופן מפתיע, ארצות הברית החלה לחגוג את ליל כל הקדושים רק במאה ה-19, כאשר הסקוטים והאירים הביאו אותו מעבר לאוקיינוס האטלנטי. בכל 31 באוקטובר, מבוגרים וילדים מתלבשים בתחפושות מפחידות, מגלפים דלעות ועוברים מדלת לדלת כדי לאסוף ממתקים. הפעילויות הופכות קצת פחות בריאות ברגע שאתה צולל לתוך ההיסטוריה העשירה של רוחות הרפאים והשדים. אם פספסתם את החג עצמו ועדיין בא לכם, סעו דרומה לניו אורלינס שמפחידה כל השנה. כאן תוכלו לעשות סיור ברחובות ובנכסים הרדופים ביותר של העיר ולגלות עוד מההיסטוריה מסמרת השיער שלה, עם סיפורים על מכשפות, רוחות רפאים, וודו וערפדים, במהלך.
גלו את ליל כל הקדושים בניו אורלינס
5. פסטיבל האבות הקדמונים של האיטי
האי הקריבי האיטי (Haiti) הוא אי קסום עם חופים יפים, מפלים וג'ונגל מוריק. חוץ מזה שבכל שנה, בד"כ ביום או ביומיים הראשונים של נובמבר, מתקיים בו פסטיבל האבות הקדמונים (Fet Gede), שהוא מעין שילוב של יום המתים המקסיקני וליל כל הקדושים. ממש דומה ל-"Voodoo equivalent of Mardi Gras", אם אתם מכירים…
הפסטיבל כולל תהלוכות רחוב, ריקודים והדלקת מאות נרות. תושבי האיטי מאמינים שעבודתן של רוחות הוודו האלו היא שעזרה להם לזכות בעצמאות ולהפוך לרפובליקה השחורה הראשונה בעולם, ולכן את הדרך למקומות הקבורה של אבותיהם הם חוגגים במוזיקה ובשירה, תוך כדי לגימת רום מתובל והענקת מנחות לנפטרים.
6. ליל הרוחות ברומניה
יש רק כמה מסורות מפחידות מרחבי העולם שיכולות להתחרות ברומניה. עם מקומות כמו טירת דרקולה בטרנסילבניה, רומניה היא היעד האולטימטיבי לליל כל הקדושים. "ליל הרוחות", הידוע גם בכינויו "ליל המתים" ("Noaptea Strigoilor") נחגג בערב סנט אנדרוס ("Saint Andrews") שמצוין ב-29 בנובמבר, ובמהלכו אנשים מתאספים יחד לתפילה שתגן עליהם מפני החיות המשוטטות בהרים.
בנוסף לאנשי זאב, מכשפות וערפדים, תמצאו בטרנסילבניה את טירת בראן (Bran Castle) – אתר לאומי מוקף במסתורין ואגדות, שממוקם על ראש צלע הר והיווה את ההשראה לטירת דרקולה של בראם סטוקר. כשאתם בטירת בראון, חוקרים את המגדלים והצריחים המפחידים שלה, תזכרו כל הזמן את הידיעה שזה היה פעם ביתו של מוצץ הדם הידוע לשמצה בעולם.