דף הבית » כל הכתבות » תרבות » ספרים » ביקום מקביל: ספרים מעוררי מחשבה

ביקום מקביל: ספרים מעוררי מחשבה

תקופה לא קלה עוברת על כולנו. הימים ימי מלחמה, התותחים רועמים והמוזות שותקות. נדמה כאילו הימים הם ימי חשבון נפש. איש איש לעצמו, למשפחתו, לחייו…

ודווקא בימים כאלו, אני אוהבת לקרוא (כשאני מצליחה להתרכז וזה קשה) ספרים שגורמים לי לחשוב, לעשות מעין חשבון נפש לעצמי, שמצד אחד סוחפים אותי לעולמם של הגיבורים, אבל נותנים לי נקודת פרספקטיבה על החיים שלי. אז הנה המלצות לכמה ספרים מעוררי מחשבה וספר אחד לילדים, אקטואלי מתמיד:

"החור השחור של ארז מאור" של אורי ארזי (הוצאת 'גוונים')

כריכת הספר החור השחור של ארז מאור

ספר הבנוי כך שכל פרק בו מהווה סיפור בפני עצמו וכולם נשזרים יחד ומספרים את סיפור חייו של הסופר. ארז, ננטש על ידי אמו התימנייה כשהיה תינוק ואומץ על ידי זוג מבוגר ממוצא אשכנזי. במהלך חייו גילה את עובדת היותו מאומץ ואף התבייש בהוריו המבוגרים והשונים ממנו. רק לאחר פטירתם פתח את תיק האימוץ ונפגש עם אמו הביולוגית.

הסיפורים בספר מתארים נקודות בחייו, אנשים שפגש ודברים שחווה. כאמור, כל פרק כסיפור בפני עצמו, אך כולם מתחברים יחד. בהחלט ספר יפה שגרם לי לתהות על מהי באמת משפחה והאם גילוי האמת שווה בכל מחיר. ממליצה!

"מה שהיה שלי" של מ.ר.סלע (הוצאת 'אוריון')

בשנות ה-20 לחייה עוברת איילת תקיפה מינית על ידי חבר טוב שלה. היא מדחיקה, לא מספרת ומחליטה להמשיך בחייה. אבל הטראומה לא עוזבת אותה ומצליחה להרוס לה את כל מה שבנתה בשתי ידיה, עד שהיא מבינה שיש דברים שאי אפשר לברוח מהם ושחייבים לספר.

זה ספר על הדחקה ואומץ, ולצערי על אחת המכות הכי נפוצות היום – תקיפות מיניות. כמי שתקיפה מינית זה אחד הסיוטים הכי גדולים שלה, הספר נגע לי בעצבים חשופים והוא ללא ספק ספר מעורר מחשבה.

"סוד הנקודה הטובה" של רן ובר (הוצאת 'דני ספרים')

כריכת הספר סוד הנקודה הטובה

ספר המבוסס על משנתו של רבי נחמן מברסלב ומעבירה את הקורא מסע למציאת הטוב בחייו. באופן כללי, אני לא מחסידי ברסלב אבל יש בספר הזה המון דברים נכונים שמשותפים לדאלי למה, לחכמים הסיניים, לסוד ובכלל לגישת "חצי הכוס המלאה" שאני משתדלת לאמץ בחיי שלי.

בימים שכאלו בפרט, אני חושבת שיש מה לקחת משם וכשהדברים נכנסים לפרופורציות כדאי לאמץ את גישת החיים הזו קרוב קרוב.

"לאה" של מרסל לוי (הוצאת 'אוריון')

כשהייתה בת 19, נהרגו הוריה ואחיה של לאה בתאונת דרכים. היא מסתגרת בביתה ומקפיאה את חייה למשך 17 שנה!! באחד הבקרים האפרוריים של חייה, היא יוצאת לרחוב ובחור אקראי מחייך אליה ומאחל לה "בוקר טוב". ברכה מקרית ו"לא משמעותית" זו מצליחה לנפץ את החומות שבנתה סביב עצמה ולהחזיר אותה לחיים.

גם זהו ספר על נקודות מפנה בחיינו, על הדרך בה אנו רואים דברים ובייחוד – הדרך בה אנו בוחרים להתמודד עמם.

"שמח במקלט" של רות עסיס (הוצאת 'מדיה 10')

ספר ילדים אקטואלי ורלוונטי מתמיד!

בזמן שהילדים משחקים בחצר בשמחה, נשמעת אזעקה. הם נבהלים ורצים למקלט. זו מציאות חייהם של הילדים בספר (ולצערנו ממש לא רק שלהם). הספר מתאר את פחדיהם וחששם מפני המלחמה, המצב והטילים ומעניק פתרונות אפשריים להתמודדות עם הפחד.

הספר מסופר בגוף ראשון, מעיניה של הילדה המשחקת ולכן נוגע ישירות לשפתם וללבם של הקוראים הצעירים. בימים אלו, זהו ללא ספק ספר חובה!

ואם אתם נמנים על אלו שדווקא לא רוצים לחשוב, אלא מחפשים מקום מקלט. יקום מקביל לברוח אליו, הנה כמה ספרים בשבילכם:

"שתי שניות" של רייצ'ל ג'ויס (הוצאת 'זמורה ביתן')

אמנם זה ספר עלילתי, אבל מי מאיתנו לא מכיר את סיפורי "שתי שניות יותר והייתי…" (השלימו את החסר).

עלילת הספר נפתחת כאשר ג'יימס צוחק עם חברו ומספר לו שהמדענים הוסיפו באופן חד פעמי שתי שניות לשעון. ביירון מאמין ואתם לא תאמינו עד כמה המהלך הזה משנה שם את החיים של כולם.

זהו ספר מרגש, אבל עם זאת יש בו רגעים משעשעים. אהבתי לקרוא אותו כי מצד אחד הוא מנתק וסוחף, ומצד שני גם הוא אקטואלי כל כך ומעניין מה היה קורה כאן אם היינו מוסיפים שתי שניות ביום שבו יצאו שלושת הנערים אל טרמפ המוות.

"הצפעוני" של הוקאן אוסטלונד (הוצאת 'דני ספרים')

כריכת הספר הצפעוני

ספר מתח בלשי שעלילתו מתרחשת בעיירה קטנה ושלווה בשוודיה. יועץ עסקי קר לב חוזר לביתו וכעבור מספר ימים מוצאת עוזרת הבית גופת גבר ואשה כשהן מרוטשות. הבלש, ברומן, מתחיל לחקור את הפרשיה ומנסה לזהות האם הגופה שייכת ליועץ העסקי ואשתו, אבל אפילו הוא לא חושב שהדברים יתגלגלו כמו שהם התגלגלו.

אני אוהבת ספרי בילוש ומתח ולכן גמעתי את הספר בשקיקה. הסוף אכן מפתיע והעלילה אכן סבוכה ומאתגרת.

"דברים שרציתי לומר" של רמי בר אדון (הוצאת 'אוריון')

אוסף סיפורים קצרים וקלילים, בשפה קלילה וחמודה. כל סיפור הוא אנקדוטה מחייו של הסופר והסיפורים שוזרים בתוכם שלל חוויות ואירועים תל אביביים, בשנות ה-50. רוב הסיפורים עוסקים בהווי משפחתי וסיפורי ילדות, אבל יש בהם משהו קולקטיבי וזה בהחלט ספר טיסה או ספר קליל שכיף לקרוא.

בתקווה לימים שקטים יותר (ומהר!)

Scroll to Top