קורה לכם שאתם נתקלים או שומעים על סיטואציה מסוימת ובטוחים שאם לא הייתם יודעים שהיא אכן קרתה – הייתם בטוחים שמדובר בעלילה מתוך ספר או סרט? ולחילופין – שאתם קוראים ספר או רואים סרט ותוהים אם העלילה מבוססת על סיפור אמיתי?
לי זה קורה המון. בשני הכיוונים. וזה קרה לי גם כשקראתי את שני הספרים האלו, אבל באופן שונה לגבי כל אחד מהם:
"המבצר", מאת יונתן הילינגר (הוצאת 'ספרי צמרת')
לקח לי בערך יומיים לסיים לקרוא את הספר הזה (מה לבטח מעיד על איכותו) ועד עכשיו אני עדיין לא יודעת אם הסיפור אמיתי!
עלילת הספר מתרחשת בבוקרשט רומניה בזמן מלחה"ע השנייה, ועוקבת אחר חבורת ילדי רחוב ומשפחה יהודית אחת, שגורלם נקשר זה בזה. גיבורי הספר הראשיים הם דניאל – בן למשפחה יהודית עמידה שנאלצת להסתתר מפני הנאצים, ונלו – בן לאב שיכור שמחליט לברוח מהבית במטרה לחסוך כסף ולחזור כדי לקחת את אימו ואחותו.
למרות מעמדם והרקע המאוד שונה, מוצאים את עצמם נלו, דניאל ומשפחתו וילדים נוספים, יחד. חלק מחבורה של ילדי רחוב שמסתתרת בתוך "מבצר" תת קרקעי שממוקם מתחת לאולם הקונצרטים היוקרתי של העיר. תיאור המסע שעבר כל אחד מהם וכולם יחד, לפני המלחמה, במהלכה ואחריה כתוב בצורה מרתקת, מרגשת ואותנטית כל כך שגרמה לי להצטער על כך שהספר נגמר.
העובדה שהסיפור מסופר מנקודת מבטם של ילדים, הופכת את הספר לספר שואה שמתאים גם לילדים. פשוט מקסים!
"הקומה האלף", מאת קת'רין מק'גי (הוצאת 'ספר לכל')
ספר עתידני במהותו, אבל בכלל לא בדיוני.
עלילת הספר מתרחשת בשנת 2118 ועוקבת אחר דיירי הבניין העצום בן האלף קומות שהוקם בלב ניו יורק. בניין שמהווה ראי לחברה שלנו היום ולדרך שבה היא הולכת: פערי המעמדות שבאים לידי ביטוי בקומת המגורים (העשירים למעלה והעניים למטה); השימוש האנושי בהתפתחות הטכנולוגית (בני אדם מהונדסים גנטית); הרס הסביבה (אזורים שלמים נטושים) ועוד, כשבתוך כל זה יש – עדיין – בני אדם, עם רגשות ורצונות.
הסיפור נפתח עם גופת אישה שנופלת מגג הבניין (שרק בעמודים האחרונים מגלים מי זו היתה ולמה) ונודד בין סיפורי הדמויות השונות שממש כמו בחיים, לכל אחד יש "תיק" משלו. בין הדמויות העיקריות – אייברי הנערה שהונדסה גנטית להיות מושלמת, ואט ההאקר שהשתיל בראשו קוונט סודי, אריס שנאלצת לעבור לקומות התחתונות אחרי שהיא מגלה שאביה הוא לא באמת אביה, ריילין שגרה בקומות הנמוכות ומתאהבת בדייר מהקומות הגבוהות ולידה שמסתירה התמכרות קשה לסמים.
העובדה שהעלילה מתרחשת בעוד 100 שנים מהיום באה לידי ביטוי בעיקר בתיאור אורח החיים הטכנולוגי, מה שמשאיר את העלילה עצמה מאוד אנושית ומציאותית, כשברקע – מרחפת כל הזמן שאלת הגבול בין קידמה מבורכת לקידמה הורסת.