דף הבית » כל הכתבות » טיולים » טיולים בארץ » ממלכת הביצה: שמורת הטבע 'עין אפק'

ממלכת הביצה: שמורת הטבע 'עין אפק'

על שמורת הטבע עין אפק שליד עכו שמעתי במסגרת חיבתי הרבה לטיולים במקומות שהם קצת פחות מוכרים, וחיבתי הרבה עוד יותר לשמורות טבע שהן (עדיין) כמעט בתוליות.

וכך יצא שבשבת האחרונה השכמנו קום והצפנו לכיוון השמורה שאת הביקור סיכם עומר (14) בתמצות: "דווקא היה ממש כיף. מהמם כאן" – סיכום מחמיא ביותר, בטח ביחס לנער מתבגר שהעירו אותו בשבת מוקדם בבוקר ;-).

מי האמין שביצה יכולה להיות מרשימה כל כך?

עין אפק היא שמורת טבע שמעלה על נס את הביצה! כן כן, אותה ביצה שזכתה ליחסי ציבור גרועים במיוחד ושרבות אחרות כמוה יובשו ע"י החלוצים אי שם בשנים הראשונות לקום המדינה. כאן מקבלת הביצה מקום של כבוד ומאפשרת הצצה כמעט נדירה למגוון עצום ומרהיב של צמחים ובעלי חיים – בית גידול ייחודי שבזכותו, בשנת 1996 אף קיבלה השמורה הכרה בינלאומית כ"אתר רמסר" (אמנה לשמירה על בתי גידול לחים בעולם).

ואכן, לכל אורך המסלול תוכלו לחזות בטבע הפראי שכולל בריכות מי תהום, פלגים קטנים, צמחי גדה וצמחי מים מיוחדים וכמובן בעלי חיים מכל הסוגים והמינים – עופות, דגים עצומים, זוחלים וחרקים. כולם חיים כאן בהרמוניה שלא תמצאו כנראה בשום שמורת טבע אחרת.

לא רק טבע: שרידים ארכאולוגיים שמהווים עדות היסטורית

בין העדויות ההיסטוריות שבשמורה תוכלו למשל למצוא שרידים של טחנת קמח מהתקופה הצלבנית, שרידי דרך מהתקופה ההלניסטית, מבצר עתיק ששימש גם את הבריטים ועוד ועוד.

הדגש בשמורת עין אפק הוא אמנם הטבע הביצתי המיוחד, אבל כמו בכל פינה אחרת בארץ ישראל, גם כאן יש לא מעט שרידים ארכאולוגיים ('תל אפק') שמספרים סיפור שלם על ההיסטוריה של מסעות האדם בעמק עכו שמוזכר כבר בתנ"ך כעיר המקראית הכנענית 'אפק' – החל מתקופת הברונזה, דרך התקופה הצלבנית והמנדט הבריטי ועד לתקופה שבה ייבשו החלוצים את הביצות בארץ ישראל.

כמה מילים על המסלול עצמו:

שמורת 'עין אפק' ממוקמת באזור עכו, ממש בסמוך לקריית מוצקין והכניסה אליה כרוכה בתשלום של 22 שקלים למבוגר ו-9 שקלים לילד. חינם למנויי 'מטמון'. האתר פתוח בכל ימות השבוע החל מהשעה 8:00 ועד שעות אחר הצהריים (תלוי בעונה). שימו לב שבימים אלו, בגלל הקורונה – יש להירשם מראש באתר של רשות הטבע והגנים.

המסלול הוא מסלול מעגלי שאורך כשעה ועובר בין כמה תחנות מרכזיות שאפשר וכדאי להתעכב בהן (בכל תחנה יש שלט עם הסבר פשוט שמוסיף מאוד לחוויה). המסלול נגיש לעגלות אבל קחו בחשבון שאין בו כמעט בכלל צל, כך שבקיץ כדאי לבוא מוקדם או פשוט לבקר כאן בימים קצת יותר נעימים.

ונקודה אחת אחרונה: בבקשה!! אל תשאירו זבל! גם אנחנו נתקלנו בבקבוקי בירה ובעטיפות חטיפים וסיגריות שהשאירו אחריהם מטיילים אחרים. הרמנו את זה כמובן (המלצה שלי – תמיד קחו איתכם בתיק שקית ריקה וכפפה חד פעמית), אבל זה ממש לא אמור להיות ככה. תטיילו, תיהנו אבל אל תלכלכו!

Scroll to Top