דף הבית » כל הכתבות » עוד כל מיני » חגים » "תרבכו ותסעדו": כל מה שבאמת צריך לחגיגות המימונה

"תרבכו ותסעדו": כל מה שבאמת צריך לחגיגות המימונה

אני באה ממשפחה טוניסאית. הטוניסאים הם איפשהו באמצע בכל הקשור למנהגים מזרחיים. הם חוגגים חינה, שוחטים כבש בחגים, אוכלים "בשישה" בראש חודש ניסן (למי שלא טוניסאי ולא יודע, מדובר במעין טקס בו שופכים שמן על עיסה מתוקה, זכר לטיט ואח"כ אוכלים את העיסה עם תמרים – אל תנסו את זה בבית!!).

אבל מימונה? לא! כנראה שהחג המהמם הזה פסח עליהם. ובכל שנה מחדש אני תוהה, למה דווקא החג הזה? החג היחיד מכל החגים שבהגדרתו הוא חג של קינוחים מושקעים? הרי אין טעים יותר מכל אותן עוגיות קטנות וצבעוניות – מרציפנים, שקדים, תמרים ואיך לא, המופלטה.

אני מודה שאני לא מתה על מופלטה, אבל כל השאר זה פשוט גן עדן. וכך, לי, כוהנת הקינוחים, לא יצא בכל 32 שנותיי לחגוג מימונה כהלכה. השנה החלטתי לצאת נגד הממסד (לא באמת) ולהקדיש את החג הזה למשפחתי האהובה שאולי תתאווה לחגוג מימונה בשנה הבאה.

חג המימונה, הוא למעשה האיסרו חג של פסח. החגיגות הגדולות מתקיימות במוצאי החג השני. מקורות החג, לפי ההשערות, נמצאות במאה ה-18. אז, במהלך חג הפסח נהגו היהודים שלא לבקר אחד את השני, מפאת שוני המנהגים ושחלילה לא יחטאו. בצאת החג, ערכו מסיבה גדולה והזמינו איש את רעהו על מנת להוכיח לשכניהם שלא מדובר בטינה או בכעס.

מאז ועד היום, חוגגים המרוקאים את המנהג. בתיהם פתוחים לכל מאן דבעי, השולחנות ערוכים בכל טוב, מוזיקה שמחה וריח של טיגון ודבש פורצת מכל בית. בשל הסמיכות לחג, העוגות והעוגיות עשויות מבעוד מועד ולכן עשויות מחומרי גלם כשרים לחג. הביטוי "תרבכו ותסעדו", אגב, מאחל לבאים רווח והצלחה. תודו שזו ברכה מקסימה. אז לקראת החג, קבלו פריטים נבחרים וגם כמה מתכונים:

נתחיל בשולחן החג

בגלריה 'עיישה' שביפו, מציגים אוסף מרשים של פריטי עיצוב ממרוקו המותאמים בשלמות לחגיגות המימונה. עשרות כלי הגשה ובגדים ססגוניים לחגיגות, עשויים בטכניקות מסורתיות של אריגה, רקמה, קדרות, קליעה וריקוע.

באוסף: כלי הגשה, טאג'ינים ומגשים עשויים מתכת מיישור מרוקעת ידנית בגימור כסף או זהב עתיק, סמל לשפע ומזל אותם מאחלים במימונה כשמגישים שקדים ודברי מתיקה כמיטב מסורת האירוח המפוארת של יוצאי צפון אפריקה. לצדם מוצעות גלביות אותנטיות עשויות משי טהור עם רקמה בעבודת יד לגברים ולנשים ונעלי הבאבוש המפורסמות.

רעבים?

קבלו מתכון מגרה ומוצלח במיוחד של רחל קינן, לבונבונים מכל מיני סוגים
**מתוך הספר "העוגיות המרוקאיות של אמא" (הוצאת "קוראים")

מתכון לבונבונים (כ-60 יחידות)

מצרכים להכנת מרציפן ביתי:

  • 1 ק"ג שקדים.
  • 3/4 כוס סוכר.
  • 3 כפות רום או תמצית וניל

מצרכים להכנת בונבונים במילוי מרציפן:

  • ½ ק"ג מרציפן.
  • ½ ק"ג שוקולד לאפייה (חפיסה אחת), מומס.

מצרכים להכנת בונבונים במילוי קוקוס:

  • 1/2 ק"ג שבבי קוקוס.
  • 2 כוסות סוכר.
  • 1 כוס מים.
  • 1 כף מיץ לימון סחוט טרי.
  • ½ ק"ג שוקולד לאפייה (חפיסה אחת), מומס.

אופן הכנת בונבוני המרציפן:

  • צרים עיגולים/ריבועים/מלבנים מן המרציפן.
  • טובלים אותם בשוקולד המומס, ומוציאים בעזרת שני מזלגות למשטח משומן או על גבי נייר אפייה.
  • מצננים ומגישים או מאחסנים במקרר.

אופן הכנת מרציפן ביתי:

  • משרים את השקדים במים רותחים למשך שעה. 
  • מסירים את קליפת השקדים הדקה בלחיצה קלה, מנגבים היטב ומפזרים את השקדים על מגבת גדולה או סדין למשך כיומיים (תלוי בעונה), עד שיתייבשו היטב.
  • טוחנים את השקדים.
  • מוסיפים לשקדים הטחונים סוכר (על כל ½ 2 כוסות שקדים טחונים מוסיפים 1 כוס סוכר). מערבבים וטוחנים פעם נוספת. 
  • מוסיפים לתערובת את הרום או תמצית הווניל (לפי טעמכם), לשׁים ומהדקים למספר גושים.
  • אורזים בניילון נצמד ומניחים במקרר עד לשימוש.

אופן הכנת הקוקוס למילוי הבונבונים: 

  • שמים בסיר את הסוכר, המים והלימון ומבשלים מעל להבה נמוכה עד שהסוכר נמס והנוזל דביק מעט.
  • מסירים מהאש ומוסיפים את הקוקוס בהדרגה (ייתכן שלא נשתמש בכל כמות הקוקוס).
  • מערבבים את העיסה עד לקבלת מרקם אחיד ומצננים.
  • צרים עיגולים/ריבועים/מלבנים מעיסת הקוקוס, טובלים אותם בשוקולד המומס, ומוציאים בעזרת שני מזלגות למשטח משומן או על גבי נייר אפייה.
  • מצננים ומגישים או מאחסנים במקרר.

טיפים והמלצות:

  • ניתן להכין מרציפן במרקם עדין ורך יותר על-פי המתכון המתאר את הכנת מילוי הקוקוס (פשוט במקום הקוקוס יש להשתמש בשקדים טחונים). ממִסים את השוקולד כאשר הוא נתון בכלי, פינג'אן או סיר קטן, אותו מכניסים לסיר גדול יותר ובתוכו מים רותחים על להבה נמוכה.
  • ניתן לצַפות את המילוי בפונדן טבעי או צבוע. ממִסים אותו על אותו בסיס כמו השוקולד. חשוב לעבוד עם הפונדן בזריזות, משום שהוא נקרש מהר.
  •  אפשר לקשט את הבונבונים המצופים בשוקולד בזיגוג של פונדן, ואת הבונבונים המצופים בפונדן – בפצפוצי שוקולד או בסוכריות לקישוט עוגה.
  •  המילוי יכול להיות מורכב מחומרים נוספים, כגון פירות מיובשים מעוכים או טחונים עם אגוזים. גם מילוי בוטנים, על אותו בסיס של המרציפן ו/או הקוקוס.

קצת מורכב, אבל שווה כל ביס.

בהצלחה!! ובברכת 'תרבכו ותסעדו' גם ממני.

Scroll to Top