דף הבית » כל הכתבות » תיירות » טיולים בארץ » המפתח לארץ ישראל: טיול בנבכי ההיסטוריה של עכו העתיקה

המפתח לארץ ישראל: טיול בנבכי ההיסטוריה של עכו העתיקה

אתם זוכרים את הסדרה הכה משובחת "היה היה"? כילדה (חנונית משהו) זו הייתה אחת הסדרות האהובות עליי, ואני זוכרת שתמיד חלמתי שגם לי יהיה איזה קסם שיוכל לקחת אותי למסע פיזי בנבכי ההיסטוריה. אז המשאלה הזו אמנם לא ממש התגשמה, אבל הטיול הכה מיוחד הזה במסתורי עכו העתיקה לגמרי גרם לי להרגיש כאילו היא קצת כן…

לגלות את סודות העיר שמתחת

במשך אלפי שנים הייתה עכו עיר נמל מרכזית, בעלת חשיבות אסטרטגית ראשונה במעלה עבור כל מי שרצה לשלוט בארץ ישראל, והיו לא מעט כאלו… המצרים, האשורים, אלכסנדר הגדול, התורכים, העות'מנים, הבריטים, הצלבנים, המוסלמים ואפילו נפוליאון. כולם הבינו שעכו היא "המפתח לארץ ישראל" ועשו הכל כדי לבצר אותה ולהפוך אותה לשלהם.

לחיצה כאן תפתח לכם ציר זמן מושקע שהכנתי במיוחד בעקבות הטיול 🙂

לא כולם הצליחו במשימת הכיבוש ולא כל מי שכן הצליח שלט בה לאורך זמן, אבל כל מי שעבר בה הותיר בה חותם היסטורי יקר ערך. אוצר שמתגלה אט אט במסגרת החפירות הארכאולוגיות שמתבצעות בעיר, ושרק את קצה קצהו חשפה בשנים האחרונות 'החברה לפיתוח עכו העתיקה'.

ולא תאמינו אילו אוצרות התגלו… ערים שלמות שהיו חבויות מתחת לאדמה, וערים שלמות שהיו חבויות מתחת לערים שמתחת לאדמה. שכבות של היסטוריה שהתעוררו לחיים והפכו לאתר תיירות קסום ומרתק שהביקור בו שונה מאוד מביקור באתרים ארכאולוגים אחרים (מצדה למשל).

השילוב המוצלח שהשכילה לעשות החברה לפיתוח עכו העתיקה, בין השרידים שהתגלו לבין התאורה, התפאורה והמולטימדיה, מעניקים לחוויה הזו ממד חי ומציאותי. חוויה שתנתק אתכם מהעולם שבחוץ ותיקח אתכם למסע בזמן אל סודות ההיסטוריה של עכו.

לא מדהים?

אני אגב ממליצה לכם בחום לקחת סיור מודרך – אותנו הדריכה פסקל המדהימה שתיבלה את כל המסע הזה בסיפורים, עובדות ואנקדוטות מעניינות שחלקן לא יצאו לנו מהראש עוד הרבה מאוד זמן (ידעתם למשל שבעבר, לפני שהיה נייר טואלט, השתמשו באוזניים של ארנבות או באפרוחים? בעעע).

הנקודות המרכזיות בסיור (לחיצה על השם תעביר אתכם ישר לקטע הספציפי): מרכז המבקרים; מוזיאון עוקשי; אולמות האבירים (המצודה ההוספיטלרית); חמאם אל באשה; מוזיאון אוצרות בחומה; והשוק.

מרכז המבקרים

את המסלול שלנו התחלנו במרכז המבקרים, שכבר ברחבת הכניסה אליו, המוצלת והיפיפייה, מרגישים את הניתוק ואת הכניסה לעולם סודי ואחר.

הכניסה הקסומה למרכז המבקרים

אחרי שהתפעלנו מהכניסה הקסומה, צפינו בסרטון קצר שמותאם מאוד גם לילדים, ובו פרטים על הסיור הקרוב ועל הנקודות העיקריות בו. לאחר הסרט פגשנו את פסקל המדריכה (המהממת!!) שהסבירה לנו בקצרה על האוצרות שהתגלו מתחת לאדמה ועל המסלול המתוכנן, ויצאנו לדרך.

מוזיאון עוקשי

ממש בצמוד לאולמות האבירים, בתוך מבנה עות'מני עתיק עם קשתות גבוהות ומרשימות, ישנו מוזיאון קטן ומקסים שהוא קצת יותר גלריה מאשר מוזיאון, ובו מוצגות חלק מעבודותיו של האמן אבשלום עוקשי ז"ל שחי ויצר בעכו, לצד תערוכות מתחלפות של אמנים שונים (כשאנחנו היינו הוצגה תערוכת צילומים מרגשת). הגלריה אגב היא המקום שבו הייתה בעבר סדנת הציור שבה עבד עוקשי.

אולמות האבירים

אולמות האבירים (או בשמם המקורי: המצודה ההוספיטלרית) הם ללא ספק גולת הכותרת של הסיור הזה. באמצעות תאורה חכמה, "תפאורה" מדויקת (כמו מגוון דוכני עבודות יד שעוצבו בסגנון ימי הביניים), תוספות מקוריות (כמו משחקים שהיו שכיחים אז) ומערכות מולטימדיה משוכללות שמקרינות תנועה על הקירות – הצליחה החברה לפיתוח עכו העתיקה לשוות למקום מראה חי וכמעט מדויק של החיים בימי הביניים. העובדה שהאולמות השונים הם מתחת לאדמה, רק מוסיפה לאווירה המנותקת הכללית ומעצימה עוד יותר את החוויה הבאמת מיוחדת שיש כאן.

כאן תסתובבו בין האולמות ששימשו את הצלבנים לצרכים השונים כמו אולם האסורים, אולם כלי הסוכר, מאגרי המים, חדר האוכל ואפילו תלכו בתוך מערכת הביוב (שהזכירה לי מאוד את מנהרות החמאס הידועות לשמצה).

אם תקשיבו היטב להסברים, גם תגלו לא מעט פרטים מעניינים ומגניבים במיוחד. באולם האסורים למשל שימו לב לחורים שהתגלו על הקיר – חורים שעל פי ההערכות שימשו בעבר לאיזוק (שלא לומר עינוי) האסירים שהובאו לכאן. בחדר האוכל שימו לב להדמיה על הרצפה שמספרת בצורה אינטראקטיבית את הלך הרוח באותם ימים ואת מה שעלה בגורלו של מי שהעז להפר את החוק (רמז: נזרק מחדר האוכל ונאלץ להילחם על המנה שלו יחד עם הכלבים ממש מול דלת הכניסה לאולם המפואר).

שימו לב גם לשרידים השונים שמוצגים לראווה ובהם למשל שרידי עצמות מכוסים שריון שהיו שייכים ככל הנראה לאחד מהגנרלים החשובים בצבא נפוליאון, נפלי פגזים מתקופות שונות, ואפילו חריטות מיוחדות על האבנים (מההסבר של פסקל למדנו שהחריטות האלו הן בעצם חותמות שמיות של הסתתים, שלפיהן קיבל כל עובד את כספו על העבודה שעשה).

קשה עד בלתי אפשרי לתאר את כל מה שראינו ולמדנו שם, אבל כאן באמת מגיע שאפו ענק(!) לחברה לפיתוח עכו העתיקה שממש הצליחה "להחיות" את שרידי המבנים העתיקים מהתקופה הצלבנית שהתגלו מתחת לשרידי המצודה העות'מנית, על כל פארם ולהפוך אותם לאגדה של ממש.

מהאולמות עצמם עולים אל החצר המרכזית, שבה כדאי לכם לשים לב למדרגות הרחבות במיוחד, שנבנו כך כדי להקל על הסוסים את העלייה. כל זה, אני רק מזכירה לכם, התגלה מתחת לשרידי המצודה העות'מנית שבנה השליט אחמד אל ג'זאר, שגם עליו תשמעו סיפורים מסמרי שיער.

חמאם אל באשה

אחרי הסיור הבלתי נשכח באולמות האבירים, המשכנו אל עבר החמאם התורכי 'חמאם אל באשה' שנבנה בסוף המאה ה-18 ונקרא כך (איך לא) לכבודו של הפחה אחמד אל גז'אר.

גם כאן הופחו באתר חיים ולאחר שתצפו בסרטון אור קולי חמוד ממש בשם "הבלן האחרון", שמספר את סיפור ההיסטוריה של עכו והחמאם בפרט דרך סיפורם של משפחת בלנים דמיונית כמובן.

הערה קטנה: בימים כתיקונם כל מבקר מקבל אוזניות אישיות שבאמצעותן שומעים את הנאמר בסרטון, אבל כעת בגלל הקורונה מושמע הסאונד בחלל, מה שקצת פוגע באיכותו אבל ממש בקטנה.

הבלן האחרון

אחרי שנכנסים לאווירה עוברים דרך חדרי החמאם השונים שגם הם קיבלו חיים משל עצמם, בזכות פסלים יפייפיים שממחישים את תרבות החמאם האופיינית כל כך. שימו לב לחורים הקטנים בקיר ששימשו כלוקרים לבגדי האורחים וגם לחורים העגולים בקירות שאפשרו לאור השמש לחדור פנימה. הכי עושה חשק למסג' ;-).

מוזיאון אוצרות בחומה

מהחמאם יצאנו אל עבר החומה הצפון מזרחית, שבה לאחר המצור של נפוליאון בנו העות'מניים מגדל שמירה מבוצר שנקרא 'מגדל המפקד', שכלל גם עמדות תותחים (שבהן מוקמו היום תותחים עתיקים).

בקומת הקרקע, ששימשה בעבר כמחסנים של הצבא העות'מני, הוקם מוזיאון קטן, נוסטלגי ומקסים בשם "מוזיאון אוצרות בחומה" – מוזיאון שמוקדש כל כולו לאוספים עתיקים שממחישים את החיים לאורך השנים – החל מרהיטים עתיקים, דרך בגדים וכלי מלאכה ועד (החלק הכי מגניב בעיניי) צעצועים וספרים שיעשו לכם חשק לחבק את סבא וסבתא שלכם.

השוק

לאחר הסיור במוזיאון אוצרות בחומה נפרדנו מפסקל המהממת, שהפכה את כל הסיור הזה לחוויה מרתקת ומהנה. לא לפני שהיא ליוותה אותנו אל השוק ואפילו המליצה לנו על המקום הכי שווה לאכול בו כנאפה ("הכנאפה של קשאש"), שהתגלה כמצדיק לגמרי את ההמלצה.

בגלל הקורונה, עשינו סיור ממש קצר בשוק עצמו. טעמנו את הכנאפה המפורסם, נשמנו את האווירה הייחודית וחזרנו הביתה מרוצים ומלאי חוויות.

מתי וכמה

הסיור שאנחנו עשינו הוא אחד מהסיורים שמוצעים על ידי החברה לפיתוח עכו העתיקה. אנחנו כפי שהבנתם עשינו אותו עם הדרכתה של פסקל, אבל אפשר גם לרכוש כרטיס כניסה עצמאי (40 שקלים) שכולל את חמשת האתרים: אולמות האבירים, מוזיאון עוקשי, החמאם התורכי, מוזיאון אוצרות בחומה והאתר החדש שנפתח ממש בתחילת ספטמבר – בית כנסת רמח"ל ומרכז מורשת יהודים (אנחנו לא ביקרנו בו כי היינו בשבת, אבל זה נשמע מבטיח ביותר).

עוד כמה פרטים שכדאי לשים אליהם לב:
• אתרי התיירות מקורים, ממוזגים ופועלים תחת הנחיות התו הסגול.
• האתרים התיירותיים פתוחים בימים בכל ימות השבוע בין השעות 17:00-10:00 (כניסה אחרונה ב-16:00). בימי שישי וערבי חג עד 16:00 (כניסה אחרונה ב-15:00).
• האתרים יהיו סגורים בערב ראש השנה 18.9, ערב כיפור 27.9 וכיפור 28.9.
• בית כנסת ומרכז מבקרים רמח"ל סגורים בשבתות וחגים.

את הביקור יש לתאם מראש בטלפונים 1-700-70-80-20
או אצל מירה בטלפון 052-7456710. www.akko.org.il

Scroll to Top